SosyalBank.Org - Bireyleriyle Sosyal, Bilgileriyle Güçlü Toplum

Tam Versiyon: Fatih UĞURLU'dan Sosyal Bilgiler 5-1.dönem - 2.yazılı sınavıdır...
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sorular orijinaldır... Yararlı olması dileğiyle...
Öncelikle emekleriniz için teşekkür ederim. Emeklerinize sağlık. Fakat 9. soruda yılbaşı kutlamanın gelenek ve göreneklerimiz arasında olmadığını belirtmişsiniz. Oysa İslamiyet öncesi Türk Tarihinde yılbaşı kutlamalarına ve hatta akçam ağacı süslemelerine rastlıyoruz. Nasıl ki şaman-Mecusi-Zerdüşt veya Ateşkült kültüründen gelen Nevruz'u mevsimlik Türk Bayramı olarak geleneksel görüyorsak kimi kaynaklarda "Nardugan" gününden gelen yılbaşı kutlamalarını da geleneklerin içinde görmeliyiz. Bazı kaynaklarda da yılbaşı olarak Nevruzu görmekteyiz. Benim demek istediğim hangi ay veya hangi gün olduğu veya çam ağacı falan değil elbette. Sadece belirtmek istediğim, yılbaşı kutlamalarının eski Türk geleneklerinden olduğudur.
("Nardugan kelimesi etimolojik olarak Moğol dilinde Nar( Güneş ) ve Türkçe deki Tugan ( Doğan ) kelimelerinin birleşiminden oluşmuş bir kelimedir." "Türk mitolojisinde gündüzün geceyi bu savaşta yendiği, en uzun gece olan 21 aralıktan sonra güneşin daha çok görünmeye başladığı, gündüzlerin uzadığı ilk gün olan 22 aralık, yeni yılın ilk günü Nardugan’dır." "Nardugan’da, Türk mitolojisinde ölümsüzlük sembolü olarak kabul edilen Akçam ağaçları süslenir, bu ağaçların etrafında geleneksel oyunlar oynanır, şarkılar söylenir ve eğlence düzenlenirdi."
"Murad Adji’nin Türklerin ve Büyük Bozkırın Kadim Tarihi adlı kaynağında konuyla ilgili ”Altay’da Çam ağacının her zaman esrar dolu bir güzelliğe sahip olduğu kabul edilmiştir” der.

Türk mitolojisinde Güneş ve Ay, Tanrı Ülgen’in emrindeydi. Ay yılı esasına göre 25 Aralık’ta gündüz geceyi yeniyordu ve insanlar bu tarihte geri verilen güneş için Ülgen’e teşekkür ediyorlardı.

Yeni yılda dualarının kabul edilmesi için Ülgen’in çok sevdiği bir çam ağacının dallarına renkli kurdeleler, çaputlar bağlayarak süslüyor ve yanına hediyeler bırakıyorlardı. İnsanlar aydınlığın karanlığı yenmesini kutluyordu."
"Doç. Dr. Haluk Berkmen, araştırmalarına göre Noel Ağacı süsleme geleneğinin kökenini İslamiyet öncesi Asya Türklerine ait Hayat Ağacı inancına dayandırmıştır. Akçam ağacının kış mevsiminde dahi yapraklarını dökmemesi ve sürekli yeşil kalması sebebiyle Türkler’de ”hayat ağacı” diye adlandırılmıştı.")
https://www.tarihlisanat.com/turk-mitolo...e-yilbasi/

Yine bir başka çalışmada farklı gün olarak görüyoruz. https://www.tarihtarih.com/?Syf=26&Syz=364779
Muazzez İlmiye Çığ'ın da bu konu hakkında bilgileri şu linktedir: http://nacikaptan.com/?p=33498

belirttiğim gibi demek istediğim ne zaman nasıl kutlandığı değil, genel anlamıyla yılbaşı kutlamasının Türk gelenekleri arasında olduğudur. Soruyu, paragrafa göre aşağıdakilerden hangisi bu gelenek-göreneklerden biri olamaz diye sorsaydınız daha doğru olurdu.
Sınav için emeklerinize sağlık teşekkür ederim.
Teşekkürler Sayın Hocam.
Emeğinize sağlık hocam.
TEŞEKKÜR EDERİZ